„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

18.04.2024 16:53 | Komentář

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sněmovní debaty zasáhla evropská komisařka, která však Vítu Rakušanovi moc nepomohla. Řada politiků pro ParlamentníListy.cz upozorňuje, že spíše potvrdila obavy, že Česko žádnou výjimku vyjednanou nemá. Pouze o ni může požádat bez záruky, že ji dostane.

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Vyostřená debata nad obsahem migračního paktu EU pokračuje. Do české sněmovní debaty zasáhla dokonce i eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson. Ta se "zastala" ministra vnitra Víta Rakušana, který čelí kritice, že veřejnosti lhal, když tvrdil, že pro Českou republiku dojednal v migračním paktu výjimku za to, že jsme již přijali statisíce ukrajinských uprchlíků.

Opozice i někteří politici vládní koalice se do Rakušana pustili s tím, že o výjimce lže, protože pakt nic takového neobsahuje. Nejostřeji takto vystoupil bývalý šéf TOP 09 a exministr Miroslav Kalousek, který rovnou ministra vnitra obvinil ze lži.

Kalousek se poté za své výroky omluvil, ovšem trvá na tom, že stávající podoba migračního paktu EU žádnou výjimku pro Českou republiku neobsahuje a mluvit o ní je zavádějící. Tématu se věnovala čtvrteční mimořádná schůze sněmovny. Tam šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš hovořil o tom, že migrační pakt je největší zradou v novodobých dějinách země.

Na obranu českého ministra Víta Rakušana vystoupila eurokomisařka Johansson, která ovšem dle některých kritiků šéfovi resortu vnitra úplně nepomohla. Řekla totiž, že si Česko o výjimku může požádat, nikoli že jí už má nebo že ji dostane.

Zeptali jsme se v anketě českých politků, jak tuto debatu vnímají. A také, zda lze říci, kdo s migračním paktem mluví a nemluví pravdu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan lže víc než Rudé právo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 18.04.2024 17:05:24
žádnou výjimku nemáme, Poláci, Slováci, Maďaři jsou asi blbouni a náš Vykulenej Rakušan je hlava otevřená. Nu mám za to, že to je obráceně.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…